Zakaj izbrati lesene igrače?

Zakaj izbrati lesene igrače?

Zaradi enormnega povpraševanja plastične igrače predstavljajo večino trga igrač. Vendar danes lahko opazimo vse večjo priljubljenost naravnih, okolju prijaznih igrač, ki vrača lesene igrače na police trgovin.

Zakaj je temu tako?

Najbolj pomemben dejavnik je tu varnost. Plastične igrače so polne strupenih kemikalij, ki so izjemno škodljive za dojenčke in otroke. Te strupene kemikalije so povezane s številnimi različnimi zdravstvenimi motnjami pri otrocih, najpogostejše pa so zatiranje hormonov in motnje normalnega razvoja. Nekaj strupenih kemikalij, ki se nahajajo v plastičnih igračah: Bisfenol A (BPA), Ftalati, Polivinil klorid (PVC).

Lesene igrače so vzdržljive in vsestranske. Če so lesene igrače skrbno izdelane iz visokokakovostnih materialov, zdržijo tudi v najtežji igri. 

Dobro izdelane lesene igrače se lahko posebna dediščina, ki se prenaša iz roda v rod. 

Lesene igrače spodbujajo domišljijsko igro. Ker so po zasnovi preproste, omogočajo, da otrok prevzame vodilno vlogo.

Lesene igrače spodbujajo odprto igro, kar daje priložnost, da ena igrača dlje časa pritegne zanimanje vašega malčka. Odprta igra otrokom omogoča, da postanejo voditelji, in vadijo svoje sposobnosti odločanja. Odprta igra je katera koli vrsta igre, ki vašemu otroku omogoča, da oblikuje lastna pravila in ustvari svoj rezultat ali rešitev.

Lesene igrače so biorazgradljive, kar vodi do manjše količine odpadkov na odlagališčih. 

Lesene igrače spodbujajo učenje:

- Koordinacije oko-roka
- Fine motorike

- Vizualno-prostorskega sklepanja
- Vzroka in posledice

V svetu, v katerem živimo, je zelo težko imeti le lesene igrače. Vendar pa je dobro omejiti plastične igrače, saj predstavljajo večje tveganje za zdravje naših otrok kot pa lesene.

Back to blog